lunes, 26 de mayo de 2014

Índex de la felicitat
Doncs resulta que l'altre dia escoltant una conferencia de Ferran Salmurri sobre Llibertat Emocional vaig descobrir que la felicitat es pot mesurar. I avui us vull explicar tot el que vaig aprendre per tal que vosaltres pugueu saber quin grau de felicitat teniu, i d'aquesta manera, desconstruint el que significa felicitat: saber quins són els teus punts forts i en què pots millorar per augmentar aquest termòmetre. 

Què és la felicitat? 

És la primera pregunta que ens hem de fer si volem mesurar-la. Què creus que és per a tu la felicitat? Per què costa aconseguir-la i sobretot mantenir-la? Per què diuen que la felicitat l'hem de trobar en el nostre interior i no a costa dels altres?  Per què els diners no donen la felicitat? 

Doncs bé, la resposta és que la felicitat és un sentiment i que aquest depen de 5 variables. I com veureu en cap de les variables té a veure els diners, ni tan sols el context o elements externs. La felicitat està pell en dins. 

Variables a mesurar.
Les persones que són felices tenen un gran nivell d'autoestima, és a dir, que tenen una imatge d'ells mateixos bastant bona. Es senten segurs i orgullosos del que representen. Si tens un elevat nivell d'autocontrol de la conducta vol dir que et marques propòsits i els compleixes. És la força de voluntat. Això vol dir no tenir mandra per a complir-los i no pensar en la impossibilitat i acabar abandonant els propòsits. (Aquí entra apuntar-te al gimnàs i no anar mai, fer-te un planning d'estudi i no complir-ho...) En definitiva trair-te a tu mateix. 

L'autocontrol emocional depen de l'estabilitat de les emocions. Tindràs autocontrol emocional si els teus estats d'ànim mantenen una estabilitat (cal que siguin estat d'ànims positius, no val estar sempre igual de "fotut") L'autocontrol també consta en no tenir canvis inesperats en les teves emocions i poder-les controlar. 
Les persones felices tenen un estil cognitiu positiu, és a dir, veuen solucions als problemes i en definitiva veuen els aspectes positius de les coses o fets que els succeeixen. 
Com ens relacionem amb els demés també és important en el termòmetre de la felicitat. Les persones felices tenen un equilibri entre quantitat i qualitat en les relacions. 


Com es calcula l´índex de la felicitat?
Pas 1

Quan ja coneixem les diferents variables, simplement hem de reflexionar sobre cada aspecte per separat i posar una nota del 0 al 10 segons creiem que sigui el nostre nivell. Com és un aspecte que depen molt ens podem fixar en com ho hem fet en l'últim mes. Quina nota et posaries en les 5 diferents variables durant l'últim mes? 

Nota del 0 al 10 en autoestima = 
Nota del 0 al 10 en autocontrol de conducta = 
Nota del 0 al 10 en autocontrol emocional = 
Nota del 0 al 10 en pensament positiu = 
Nota del 0 al 10 en relacions amb els altres = 

Pas 2

Un cop tens les 5 diferents notes: suma-les

Pas 3

Un cop tens el resultat de la suma, fes la mitja dividint el resultat entre 5

I així és com s'obté l' IF = L'ÍNDEX DE LA FELICITAT. 


Resultats

Un cop saps aquesta nota del 0 al 10 sobre la teva felicitat: 

1) T'agrada la puntuació?
2) Creus que la podries millorar?
3) T'agradaria augmentar-la? 

Doncs ara ho tens més fàcil que mai, només has de tornar a revisar les diferents variables i reflexionar sobre la puntuació que li has donat a cada una. I començar a treballar des de JA aquells punts que et fan perdre una mica de felicitat. 
Us ha agradat? Jo quan ho vaig descobrir em va encantar! No pel fet de posar-me nota a la meva felicitat sinó pel fet de poder revisar punt per punt què és el que construeix la felicitat i llavors poder atacar amb més força aquells punts en els que puc flaquejar més. 

1 comentario:

  1. Hola Laia!! cada cop que llegeixo alguna cosa d'educació emocional sento alguna cosa per dins que se'm desperta! M'ha encantaat!!! i ja ho he calculat! jaja Ara toca millorar!! :D

    ResponderEliminar